50% Korting op tweede paar glazen!

Zin in een extra bril? Je draagt immers niet altijd dezelfde schoenen of kledij!
bij Optiek Herpol krijg je het tweede paar glazen aan de helft van de prijs, en dat tot 6 maanden na aankoop van je nieuwe bril!

Blauw licht

Blauw licht, de boosdoener voor digitaal overbelaste ogen. Steeds meer mensen lijden aan ‘digitaal overbelaste ogen’. Uit een grootschalige studie van Vision Council met 10.000 deelnemers blijkt dat 83 procent van de gebruikers effectief ongemakken ervaart na het gebruik van tablet, smartphone of computer. De boosdoener is het blauwe licht dat deze toestellen massaal uitstralen.

Tablets en smartphones hebben een negatieve invloed op ons slaaphormoon, melatonine, wordt ons biologische klok overhoop gehaald, maar het blauwe licht zou voor meer ongemakken zorgen dan eerder gedacht.

We horen meer en meer klachten van mensen die na het gebruik van hun tablet of computer last hebben van tranende en rode ogen, troebel zicht, verminderd zien van contrast, hoofdpijn en vermoeidheid’, stelt Viviane Devries, docente Optiek en Optometrie aan de Hogeschool-Universiteit Brussel. ‘Die klachten hebben vooral te maken met ‘hoge energie zichtbaar licht’ of blauw licht dat de toestellen uitstralen.

Hoewel we ons smurfenblauw licht niet mogen bannen. Blauw licht wordt namelijk beschouwd als een natuurfenomeen, het maakt deel uit van daglicht en helpt ons om wakker te blijven. Daarenboven zijn alle vormen van kunstlicht bronnen van blauw licht. Samen met ons gebruik van computers, tablets en smartphones leidt dat al snel tot een te grote blootstelling met een negatieve impact: het gaat de productie van melatonine afremmen.

 ‘Andere studies tonen dan weer aan dat er een verband bestaat tussen blauw licht en maculadegeneratie, een ouderdomsgebonden oogaandoening met gedeeltelijk of volledig verlies van centraal zicht tot gevolg’, waarschuwt oogarts Frank Goes. ‘Ik wil geen paniek zaaien, maar we moeten wel alert blijven.’

Fabrikanten van brillen en lenzen zijn volop aan het experimenteren met hun producten opdat die dat blauwe licht kunnen neutraliseren. Hierna gaan we in op drie pioniers in deze materie.

De Japanse brilproducent Seiko Optical heeft een speciale film ontwikkeld voor hun brillen die het blauwe licht blokkeren. Die zogenaamde ‘Blue Control’ moet leiden tot een beter contrast en verminderde schittering. Deze coating filtert tot 5x méér het schadelijke blauw licht dan een standaard brillenglas. Deze coating  heeft een typerende blauwe naschijn, dat bijzonder efficiënt is binnenshuis maar wel reflecties heeft in de buitenlucht.

Het Duitse bedrijf Vision Company ontwikkelde Orgalit-Care. Een innovatief glasmateriaal met een lichte filter dat het blauw violet licht filtert tot het hoogenergetisch licht. Door de filter te verwerken in het glasmateriaal is dit glas geschikt om binnen én buiten gedragen te worden. Het wordt immers uitgerust met een klassieke ontspiegeling met een groene eindreflectie.

De goedkoopste speler op de markt, is Novacel uit Frankrijk dat gebruik maakt van een traditioneel kunststof lens dat vooraan gecoat word met een blauw filter en achteraan met de klassieke groene ontspiegeling. Dit glas doet zijn werk optimaal, maar wordt soms als minder esthetisch gezien door de dubbele eindreflectie in groen en blauw.

We moeten ons ervan bewust zijn dat dit niet het enige is dat er op de markt is. Dit steeds toenemende fenomeen gaat gepaard met het beschermen van uw ogen. Het is voor ons belangrijk om hier steeds het beste voor u te kunnen aanbieden.